Je woning voorbereiden op de koudere maanden doe je zo!

Nu de zomer ten einde loopt en de bladeren beginnen te vallen, is het de ideale tijd om na te denken over het voorbereiden van je woning op de koudere maanden. Als vastgoedkantoor begrijpen we hoe essentieel het is om een huis te hebben dat zowel comfortabel als energie-efficiënt is tijdens de wintermaanden. Daarom hebben we deze gids samengesteld om je te helpen je woning winterklaar te maken!

Controleer je verwarming
Je wil in de winter niet in de kou blijven staan. Test daarom je verwarmingssysteem uit en laat het indien nodig eens grondig inspecteren en onderhouden door een professional. Er zijn jaarlijks veel huishoudens die geen werkende verwarming hebben tijdens de eerste koude dagen, omdat ze geen voorbereidingen treffen.
Isoleren is key!
Zorg ervoor dat je je ramen en deuren goed afsluit, zodat de warme lucht niet ongewenst ontsnapt. Anderzijds is het ook belangrijk dat je dak goed geïsoleerd is. Iedereen weet dat warmte stijgt, dus is het ook niet onlogisch dat deze dan via het dak naar buiten kan ontsnappen. Het komt er dus op neer om de warmte binnen te houden.
Het regent pijpenstelen
Reinig zeker nog eens al je dakgoten en regenpijpen. In de goten stapelen onder andere bladeren en takken zich op, waardoor regenwater geen uitweg meer heeft. Zo zal het water uiteindelijk langs alle kanten over de rand stromen en kan het voor ongewenste schade zorgen. Het is dus aangewezen je dakgoten regelmatig te reinigen, zeker met het Belgische klimaat in het achterhoofd.
Tuin en terras
Er kan bijvoorbeeld duur tuinmeubilair onder de dakgoten staan. Je wil natuurlijk niet dat dit beschadigd wordt, dus dek je het best goed af of zet je het droog weg. Ook buitenkraantjes aan je terras of elders langs het huis, kunnen het zwaar te verduren krijgen tijdens de koudere maanden. Sluit ze daarom op tijd af en koppel tuinslangen en sproeiers zeker los, zodat deze niet vast komen te zitten.
Energie-efficiëntie
Met enkele voorbeelden als een slimme thermostaat, LED-lampen en energiezuinige apparatuur kan je ook al heel wat energie besparen. Trek ten slotte nog overbodige apparatuur uit en zet de verlichting uit indien je ze niet nodig hebt.
Conclusie

Het voorbereiden van je woning op de koudere maanden is niet alleen essentieel voor je comfort, maar kan ook een lange weg afleggen in het behouden van de waarde van je vastgoed. Als vastgoedkantoor raden we huiseigenaren altijd aan om vooruit te plannen en regelmatig onderhoud te plegen. Door nu actie te ondernemen, kun je genieten van een warme en gezellige winter in je huis! 

Schatting Blijf op de hoogte