Heb je een kleinere woning? Gebruik deze tips en tricks om je ruimte te optimaliseren

Een kleiner huis of appartement kan veel charme en karakter hebben. Er hangt makkelijk een gezellige sfeer en je hoeft geen halve marathon te doen om iets uit de kast te gaan halen. Bij Palton Vastgoedmakelaars beseffen we natuurlijk ook dat er een groot nadeel is aan een kleinere woning. Soms heb je niet genoeg plaats voor je spullen of lijkt het snel een rommeltje door de beperkte ruimte. We geven je dan ook graag enkele tips & tricks om jouw ruimte te optimaliseren.

Extra opbergruimtes

Het is niet alleen essentieel om elk hoekje en elke centimeter goed te benutten, maar ook van groot belang dat je voldoende opbergruimte hebt. Een kleinere woning lijkt sneller rommelig, dus je voorziet best extra opbergruimte. De vraag is natuurlijk waar je die opbergruimte kan vinden als je woning al kleiner is. Wel, je kan bijvoorbeeld gebruik maken van multifunctionele meubels. Denk bijvoorbeeld aan een bed met lades eronder of een open rek dat dient voor zowel decoratie als opbergruimte. Tegenwoordig zijn er al heel wat meubels die multifunctioneel ingezet kunnen worden, dus keuze genoeg.

Laat je ruimte groter lijken
Je kan kleinere ruimtes op verschillende manieren wat groter doen lijken. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om meer in de hoogte te werken. Denk bijvoorbeeld aan hogere kasten of wandplanken die je tegen de muur installeert. Je trekt zo het oog naar boven in je ruimte. Een andere tip is het gebruiken van lichte kleuren. Kies dus voor een lichte kleur voor je muren en meubels. Het kleurrijke kan je achteraf nog toevoegen via accessoires en decoratie. Last but not least geven we je ook nog graag mee dat een spiegel hier ook voor kan zorgen. Met strategisch geplaatste spiegels, creëer je de ilusie dat je ruimte groter is.


Spelen met de indeling
Het kan nooit kwaad om eens te wisselen van indeling. Denk na, maak een plan en ga aan de slag. Weet je je ruimte nog niet te vergroten? Probeer het dan gewoon nog eens op een andere manier. Er zijn zo veel mogelijkheden, maar je beseft het pas als je het eens geprobeerd hebt.
Buitenruimte doet wonderen
Als je een buitenruimte ter beschikking hebt, kan je hier echt wel iets mee doen. Of het nu een klein terras, een balkon of een tuintje is, met de juiste meubels en decoratie kan je hier een extra ruimte van maken. Denk bijvoorbeeld aan een klein tafeltje met een paar stoelen, waar je bij goed weer kan ontbijten of dineren.
Conclusie

Je kan op heel wat manieren je woning ‘groter maken’. Vaak vergt het een tikkeltje creativiteit en loont het de moeite om eens wat uit te proberen. Het gaat dus niet altijd over de grootte van de woning, maar hoe je de ruimte gebruikt!

Schatting Blijf op de hoogte